Myös osamaksusopimukset ovat velkaa ja lainaa

Paljon on mediassa viimeaikoina puhuttu suomalaisten velkaantumisesta useille netissä toimiville lainapaikoille. Eikä ihme, sillä netistä voidaan hakea lainaa heti tilille ilman vakuuksia tai takaajia. Pääsääntöisesti netistä haetut vakuudettomat kulutusluotot sekä muut pienlainat menevät lainanhakijoiden käyttämänä ostoksiin sai suurempien asioiden hankintaan kuten vaikkapa pesukoneen, lomamatkan tai muun kulutushyödykkeen hankintaan. Mutta oletko tietoinen siitä että myös osamaksusopimuksella hankitut tavarat ovat velkaa ja lainaa?

Osamaksusopimuksella hankitut hyödykkeet ovat myös lainaa ja velkaa

Osamaksusopimuksella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä että ostoksen kauppahinta maksetaan takaisin useassa erässä. Osamaksusopimuksella hankitun ostoksen tai tavaran omistusoikeus ei kuitenkaan siirry ostajalle ennen kuin kauppahinta on maksettu kokonaisuudessaan pois.

Koska osamaksusopimuksella hankitut tavarat tai tuotteet maksetaan useassa eri erässä, joudutaan niistä usein myös maksamaan korkoa. Näin ollen asiakas joutuu maksamaan tuotteestaan suuremman kokonaishinnan kuin mikäli hän maksaisi tuotteen kerralla pois. Tämä on tismalleen sama asia kuin mikäli olisit hakenut lainaa ja maksanut siitä korkoa. Tätä ei välttämättä monikaan ole hoksannut, ja olet saattanut ottaa ns. lainaa ja huomaamattomasti koska usein osamaksusopimuksilla hankittuja tavaroita ei miellytetä lainaksi tai velaksi.

Kannattaako osamaksusopimuksia hyödyntää vai hakea tarvitsema laina suoraan lainanmyöntäjältä?

Riippuen osamaksusopimuksesta, niidenkin korot ja kulut vaihtelevat samalla tavoin kuin lainaa hakiessa netistä. Jotkin voivat tarjota sopimuksia alhaisemmilla kuluilla ja koroilla ja jotkin suuremmilla. Vertailemalla eri osamaksusopimuksien kuluja sekä korkoja netistä myönnettäviin kulutusluottoihin, voivat erot niissäkin olla valtavia. Jossakin tapauksissa tuotteen hankkiminen suoraan lainarahalla voi tulla kokonaisuudessaan halvemmaksi kuin osamaksusopimuksella hankittu tavara.


Esimerkiksi kuvan pöydän alkuperäinen hinta on 1149€. Mikäli kyseisen pöydän hankkii osamaksusopimuksella, joutuu siitä maksamaan kokonaisuudessaan 1731.6€ eli 582,6 euroa enemmän kuin kertamaksulla. Tässä tapauksessa pöytää maksetaan 36kuukautta koron ollessa vuosittain 25.8%.